خودروها سیستمها و سامانههای مختلفی دارند که روشن، خاموش یا خراب بودنشان را میتوانید با کنترل چراغهای هشدار خودرو تشخیص دهید. این چراغها بر روی صفحه کیلومتر شمار یا اصطلاحا پشت آمپر یا آمپر پشت فرمان قرار دارند. آشنایی با این نوع از علائم و چراغها یکی از کارهای ضروری برای هر رانندهای است. خودروهای قدیمی چراغهای هشدار کمتری نسبت به اتومبیل های مدرن داشتند. با گسترش تکنولوژی در خودروهای جدید این نوع از چراغها به صورت کاملا تخصصی در آنها تعبیه شدند. شاید بپرسید آمپر پشت فرمان چیست و چه کاربردی دارد؟ برای دریافت پاسخ این سوال و همچنین آشنایی با اجزای مختلف این بخش از خودرو تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
معرفی آمپر پشت فرمان
آمپر پشت فرمان صفحهای در بخش پشتی غربیلک فرمان است که اطلاعات زیادی را به راننده میدهد. با استفاده از این چراغها به راحتی متوجه خواهید شد که خودرو در چه وضعیتی قرار دارد. میزان سرعت، دور موتور، میزان بنزین، باز بودن دربها و کمبود روغن موتور از جمله اصلیترین اطلاعات پشت آمپر به حساب میآیند. مدلهای مختلف انواع خودرو تعداد علائم و چراغهای هشدار دهنده متفاوتی دارند. بیشترین تعداد چراغهای هشدار پشت فرمان مربوط به مرسدس بنز کلاس E است. خودروهای فیات پونتر، آئودی A3، تویوتا یاریس، سیتروئن C3، بی ام و سری 2، پژو 207 و ولوو S40 در رتبه دوم قرار میگیرند.
طراحی آمپر پشت فرمان در خودروهای قدیمی به شکل دو صفحه کیلومتر بود که چراغهای هشدار دهنده در فضای بین آن دو قرار داشتند. صفحه سرعت شمار و دور موتور طراحی بزرگی داشتند و صفحه نمایش میزان بنزین و دمای رادیاتور کوچکتر از آنها بودند. طراحی این بخش در خودروهای امروزی به این صورت است که به جای فضای خالی، یک صفحه نمایش دیجیتالی 4 اینچی قرار دارد. خطاها و هشدارهای مربوط به عملکرد خودرو و حتی میزان سرعت در این صفحه نمایش داده میشود.
انواع چراغ های پشت آمپر
هر یک از علائم آمپر پشت فرمان معنای خاصی دارند و نشان دهنده یک خطا یا ایراد در خودرو هستند. در حالت کلی میتوانیم بگوییم که چراغهای پشت آمپر در سه دسته اصلی تقسیمبندی میشوند که عبارتند از:
دسته اول، علائم هشدار دهندهای هستند که جنبه اطلاع رسانی در مورد اجزای مختلف خودرو به راننده را دارند. این نوع از علائم عبارتند از:
- هشدار روشن بودن مهشکن جلو
- چراغ هشدار روشن بودن مهشکن عقب
- هشدار روشن بودن چراغهای جلو و عقب
- چراغ هشدار روشن بودن چراغهای نوربالا
- هشدار روشن بودن چهار چراغ راهنما(فلاشر)
- هشدار فعال بودن گرمکن شیشه جلو
- هشدار فعال بودن گرمکن شیشه عقب
- چراغ هشدار فعال بودن عملکرد اتوماتیک برفپاککنها
دسته دوم، علائمی هستند که هشدار دهنده احتمال وجود ایراد در بخشهایی از خودرو میباشند و شامل موارد زیرند:
- هشدار عدم وجود سوئیچ
- چراغ هشدار غیر فعال بودن سیستم کنترل پایداری خودرو
- هشدار حرارت بالا در دیزل
- چراغ هشدار بالا بودن ترمز دستی
- هشدار حرکت در مسیر نامناسب
- هشدار خارج شدن از جاده
- هشدار شارژ نداشتن باتری ریموت
- چراغ هشدار غیرفعال بودن کیسههای هوای خودرو
دسته سوم، هشدارهایی هستند که بیانگر این نکته هستند که در اولین فرصت، باید مشکل مربوطه را در اولین فرصت حل کنید. البته با رعایت احتیاط میتوانید به صورت موقت رانندگی خود را ادامه دهید. در ادامه این هشدارها را بیان میکنیم:
- هشدار ضعیف بودن باتری یا دینام
- هشدار باز ماندن درب صندوق
- چراغ هشدار باز ماندن درب کاپوت
- هشدار باز بودن دربها
- هشدار نیاز بازدید محفظه مبدلهای کاتالیست
- چراغ هشدار غیر فعال بودن کیسه هوا
- هشدار باز بودن کمربند ایمنی
- هشدار وجود مشکل در سیستم ترمز ABS
دسته چهارم، مهمترین و البته خطرناکترین هشدارها را به شما نشان میدهند. در صورت مشاهده این دسته از علائم، فورا باید خودرو را متوقف کنید و مشکل به وجود آمده را مورد بررسی قرار دهید. در ادامه هر یک از این علائم را به شما معرفی میکنیم:
- چراغ هشدار به اتمام رسیدن لنت ترمز
- هشدار بالا بودن دمای آب خنک کننده موتور
- چراغ هشدار کافی نبودن روغن موتور
- هشدار وجود مشکل در سیستم هیدرولیک
- هشدار کافی نبودن روغن ترمز
آشنایی کامل از هشدار و چراغ های هشدار دهنده آمپر پشت فرمان کمک زیادی در اطلاع از مشکلات خودرویتان میکند. در صورت بروز مشکل و یا فعال کردن یک آپشن، میتوانید از سالم بودن سیستم فنی خودروی خود اطمینان حاصل کنید.
جمعبندی
در این مقاله از … در مورد بخش هشدار دهنده خودرو یعنی آمپر پشت فرمان صحبت کردیم. گفتیم این بخش که به صورت یک صفحه در پشت فرمان قرار گرفته، دارای چراغها و علائم هشدار دهنده مختلفی است. با آشنایی با هر یک از این علائم، رانندگی مطمئنی را تجربه خواهید کرد. همچنین این سیستم با کمک به تشخیص درست و به موقع مشکلات اتومبیلتان، به جلوگیری از بروز مشکلات بعدی در سیستمهای مختلف آن کمک میکند.
همچنین بخوانید: