سایپا شرکت خودروسازی ایرانی است که در سال ۱۳۴۴ تاسیس شد وبا نام سهامی ایرانی سازنده خودرو نیز شناخته میشود. اولین محصولات شرکت سایپا مشترک با شرکت فرانسوی سیتروئن بود و وانت آکا و سواری ژیان جزو محصولاتی بودند که پس از توافق سایپا و شرکت فرانسوی در ایران تولید شدند. در سال ۱۳۵۸ دولت ایران شرکت سایپا را به نام خود درآورد و در سال ۱۳۶۰ سایپا را زیر نظر سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار داد.
نخستین خودروی سایپا پراید بود که در سال ۱۳۷۲ تولید شد؛ در سال ۱۳۸۷ نیز سایپا دومین خودرو ملی ایران را با نام تیبا رونمایی کرد. پس از توافق سایپا با شرکت فرانسوی سیتروئن بر سر ساخت ژیان، خودرو رنو ۵ در سال ۱۳۵۲ وارد بازار شد. برای آشنایی بیشتر با شرکت سهامی سیتروئن و سایپا و روند تکامل تولید خودرو های مختلف در این شرکت ها تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
تولید سیتروئن تا طراحی شاهین: سیر تحول شرکت خودروسازی سایپا
شرکت سایپا در ابتدا با 16 میلیون تومان تاسیس شد و در اواخر سال 1347 به بهره برداری رسید؛ سایپا که در اوایل کار با نام شرکت سهامی تولید اتومبیل سیتروئن تاسیس شده بود، خودرو های زیادی را در ایران تولید و به بازار عرضه کرد که در این قسمت می توانید با ترتیب تولید این خودرو ها آشنا شوید.
سیتروئن زانتیا: شروع قدرتمند سایپا با سیتروئن
سیتروئن زانتیا خودرویی است که از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۲ توسط شرکت citroen تولید میشد. شرکت فرانسوی سیتروئن در آن سالها و در شهر رن فرانسه مدلهای مختلف این خودرو را در خط تولید خود قرار داده بود.
پس از آنکه شرکت سیتروئن در سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۲ خط تولید زانتیا را جمع کرد، شرکت سایپا تولید زانتیا را آغاز نمود. از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۹ در شرکت خودروسازی ایرانی سایپا، زانتیا در ۴ مدل مختلف 1800 سوپرلوکس، 2000 X، 2000 SX و فیس لیفت یا زانتیا ۲ به بازار عرضه شد. زانتیا در آن زمان جزو خودروهای با اعتبار در بازار ایران بود و پس از آنکه بر روی خط مونتاژ قرار گرفت، توانست در رقابت با پژوهای موجود در بازار ایران نظر مشتریان را به خود جلب کند؛ بنابراین به دلیل کیفیت بالای قطعات، سرعت بالا، قدرت بالا و سیستم تعلیق، در بازار ایران با استقبال بسیار خوبی روبهرو شد.
لازم به ذکر است که در دهه ۸۰ شمسی به ندرت خودرویی پیدا میشد که با سرعت، شتاب و قدرت زانتیا توان مقابله داشته باشد.
رنو: شروع دومین توافق شرکت فرانسوی با سایپا
رنو ۵ یکی دیگر از خودروهایی است که در ایران و توسط شرکت خودروسازی سایپا و پارس خودرو در تیپهای مختلف تولید شده است. پس از توافقها و موافقت شرکت Renault، سایپا تصمیم گرفت خودرو رنو را هم در این شرکت تولید کند. پس از آن وزارت صنایع و معادن بنا به دلایلی، دستور به حذف سیتروئن از نام این شرکت داد. به همین دلیل از آن سال این شرکت با نام شرکت سهامی ایرانی تولید اتومبیل سایپا به فعالیت خود ادامه داد.
طراحی ابعاد رنو ۵ بسیار کوچک بود و همین موضوع یکی از دلایل جلب توجه مشتریان شد. این خودرو سالها با جزئیات مختلف و نامهای متفاوت از جمله رنو ۵، سپند، سپند ۲ و رنو پیکی وارد بازار شد. در نهایت تولید رنو پیکی در سال ۱۳۸۶ متوقف شد.
پراید: محصول پایان ناپذیر از کیا موتور
پراید یکی از محصولات شرکت KIA کره جنوبی است. در سال ۱۳۷۲ قراردادی بین شرکت خودروسازی سایپا و کیا موتور منعقد شد که بر طبق آن شرکت سایپا برای تولید و مونتاژ پراید اقدام کرد. پراید در مدلهای چهار در و پنج در تولید و مونتاژ میشد. زمانی که قرارداد سایپا با شرکت کرهای به پایان رسید خط تولید این خودرو نیز متوقف شد.
پراید به عنوان یکی از پرفروشترین خودروهای ایران شناخته شده و در اصل همان فورد فستیوایی است که در سال ۱۹۸۶ آن را معرفی کردند. تولید این خودرو تا سال 2020 میلادی ادامه داشت و شرکت سایپا در طی این مدت هیچگونه تغییرات اساسی و جدی بر روی این خودرو ایجاد نکرد؛ البته که در طی این سال ها پراید در مدلهای صبا، نسیم، سفری، پراید ۱۳۱، پراید ۱۳۲، مدل ۱۴۱ و پراید ۱۱۱ نیز تولید شد.
تیبا: اولین خودروی ملی سایپا
سایپا در دهه ۸۰ پیشرفت زیادی کرد و توانست اولین خودروی ملی با طراحی اختصاصی خود را بسازد و نام آن را تیبا گذاشت.
در ابتدا شرکت سایپا قصد داشت خودروی جدید خود را در سال ۱۳۸۱ تولید و عرضه کند؛ اما به دلیل تولید خودروهای دیگر در این بازه زمانی، تیبا که در ابتدا مینیاتوری نام داشت، در آذر ماه سال ۱۳۸۷ رونمایی شد.
شرکت سایپا برای کاهش هزینه های تولید مینیاتوری از تمام تجربیات قبلی خود به خصوص تجربیات تولید پراید، به خوبی استفاده کرد و برای طراحی آن از طراحان آلمانی، ایتالیایی و کرهای کمک گرفت. لازم است بدانید که بسیاری از قطعات این محصول همان قطعات کیا، ریو، تندر ۹۰ و پراید است.
اندکی بعد از تولید این خودرو، اسم مینیاتور به تیبا تغییر پیدا کرد؛ چرا که اولا املای آن به غلط نوشته بود(miniature) املای صحیح کلمه است ولی اشتباها کلمه ی miniator بر روی خودرو درج شده بود) و دوما به انگلیسی بودن این نام اعتراض کرده بودند.
پلتفرم تیبا بعدها در بسیاری از خودروهای سایپا مورد استفاده قرار گرفت. نکته ی قابل توجه این است که خودروی تیبا استاندارد آلایندگی یورو 4 را دریافت کرده است.
ساینا: عضو مدرن و جذاب خانواده سایپا
ساینا که در سال 1395 تولید و به بازار عرضه شد، به عنوان مدل فیس لیفت تیبا شناخته میشود و از استاندارد یورو ۴ و یورو ۵ برخوردار است (فیس لیفت خودرو در واقع ایجاد تغییراتی در ویژگی های خودرو به منظور حفظ جذابیت و ارتقای سطح کیفی آن است). سایپا با ارائه خودرویی مدرن و با کیفیت به نام ساینا توانست جایگاه خود را در فروش خودرو حفظ کند؛ تا جایی که ساینا در کنار پراید یکی از پرفروشترین خودروهای ایران است.
از ویژگیهای این خودرو که باعث جذب مشتریان شده است میتوان به فضای جادار، طراحی مدرن و جذاب، مصرف سوخت اقتصادی و تنوع در مدلهای آن اشاره کرد. شرکت سایپا از سال 95 تاکنون ساینا را در مدلهای ساینا اتوماتیک، ساینا اس، ساینا اس Da، ساینا اسایکس، ساینا ایایکس و طراحی و تولید کرده است.
کوییک: عضو دیگری از خانواده سایپا
کوییک یکی دیگر از خودروهای شرکت خودروسازی سایپا است که پیش از معرفی از آن به عنوان نسخه هاچ بک ساینا نام برده میشد. کوییک هم مانند ساینا خودرویی بر پایه پلتفرم تیبا است.
در همان ابتدای پاییز سال ۱۳۹۵ که مسئولین سایپا خبر از رونمایی کوییک دادند، تصاویری از طرح اولیه این خودرو نیز در فضای مجازی درز کرد. تولید کوییک در مرداد ماه سال ۱۳۹۶ آغاز شد و در مدلهای کوییک اتوماتیک، کوییک اس و کوییک آر ادامه پیدا کرد.
کوییک دارای قدرت و شتاب مناسب، ظاهری زیبا و طراحی مدرن است.به همین دلیل در بازار خودروی ایران دارای جایگاه مناسبی است.
شاهین : تولیدی متفاوت و پرفروش از سایپا
شاهین یا رهام خودرویی باکیفیت و با ظاهر مناسب از شرکت خودروسازی سایپا است. در ساخت این خودرو از پلتفرم مشترک با تویوتا بلتا و ولیکس سی۳۰ استفاده شده است. ساختار کلی موتور شاهین مشابه با تیبا، ساینا و کوییک است؛ اما در این خودرو برای افزایش توان و گشتاور موتور از توربو شارژر استفاده شده است.
شاهین در سال ۱۳۹۷ در نمایشگاه خودروی شیراز با نام رهام رونمایی شد. در خرداد ماه سال ۱۳۹۹ پیش فروش این خودرو آغاز و در اسفند ماه همین سال اولین سری آن تحویل داده شد. شاهین دارای آپشنهایی مانند فرمان برقی، دوربین عقب، سنسور سانروف، مانیتور لمسی، تهویه اتوماتیک، ورود بدون کلید نشانگر، رینگ ۱۵ اینچ آلومینیومی، کیلس استارتر، مانیتور لمسی، چراغ اتوماتیک، صندلی چرمی و چراغ دی لایت است.
سایپا: بهترین کیفیت با بهترین سازنده
سایپا یکی از شرکتهای خودروسازی بزرگ در ایران است که از هنگام تاسیس تاکنون دچار تغییر و تحولات زیادی شده و محصولات زیادی را در بازار عرضه کرده است. همانطور که در قسمتهای قبل توضیح دادیم، شرکت خودروسازی سایپا در ابتدا کار خود را با تولید سیتروئن آغاز کرد و در حال حاضر یک شرکت ملی معروف و معتبر محسوب میشود و خودروهای زیادی را روانه بازار میکند.
سایپا شعار بهترین کیفیت با بهترین سازنده را دستور کار خود قرار داده و تا کنون آمار فروش زیادی از محصولات تولیدی خود را در بازار رقابت با دیگر خودروسازان ملی ثبت کرده است.
نظر و تجربه ی شما درباره ی خودرو های تولید شده در شرکت سایپا چیست؟